Meny
Våra tjänster
Ung & Student

Insättningsgaranti

Insättningsgarantin är ett skydd kopplat till inlåningskonton som innebär att du som kontohavare får ersättning av staten för insatta medel, upp till ett maxbelopp, om banken där du har dina pengar skulle försättas i konkurs eller om Finansinspektionen av annat skäl beslutar att insättningsgarantin ska träda in.

Leende äldre par sitter i en soffa och tittar på en iPad

Vad innebär den statliga insättningsgarantin?

Sparande på inlåningskonto är skyddat av den statliga insättningsgarantin enligt regler i lag. Det innebär kortfattat att staten garanterar insättningar som finns på inlåningskonton hos en bank (eller annat institut som har Finansinspektionens tillstånd att ta emot kunders medel på konto) om den aktuella banken skulle försättas i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in och banken därför inte kan uppfylla sina åtaganden mot insättarna. Det är Riksgälden som är den myndighet som administrerar den statliga insättningsgarantin.

Vilka insättningar omfattas?

Sparbanken Gotlands inlåningskonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Du kan hitta mer information om detta på de sidor där olika inlåningskontotyper beskrivs. Information finns också i de allmänna villkoren för olika inlåningskontoprodukter.

Både kontoinsättningar av privatpersoner och näringsidkare/företag (inklusive dödsbon) omfattas generellt av garantiregelverket, men det finns vissa typer av företag som inte kan få ersättning från den statliga insättningsgarantin enligt lagen om insättningsgaranti: banker, kreditmarknadsföretag, försäkrings- och återförsäkringsföretag, tjänstepensionsföretag, understödsföreningar, finansiella institut enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse, värdepappersfonder och alternativa investeringsfonder, pensionsfonder, regioner, kommuner eller statliga myndigheter.

Vilka belopp täcks av den statliga insättningsgarantin?

Insättningsgarantin ersätter kapital och ränta på inlåningskonto upp till 1.050.000 kronor per person och bank/institut. Alla insättningar hos en bank/institut läggs samman för att räkna fram vilket belopp en insättare har rätt till i relation till den banken/institutet. Om en insättare hos en bank har ett sparkonto med 700.000 kronor och ett privatkonto med 400.000 kronor så kommer insättaren ersättas med 1.050.000 kronor. När det gäller gemensamma konton (konton med flera kontohavare) gäller dock maxvärdet på 1.050.000 kronor för varje insättare.

I vissa fall kan en insättare, som har mer än 1.050.000 kronor på ett inlåningskonto i en bank/institut, ha rätt till ett tilläggsbelopp ur den statliga insättningsgarantin. Lagen anger att en insättare kan ha rätt till ett tilläggsbelopp på upp till 5 miljoner kronor för insättningar som är kopplade till vissa i lagen angivna livshändelser, exempelvis försäljning av privatbostad, försäkringsutbetalning, upphörande av anställning, bodelning, pension, sjukdom, invaliditet eller dödsfall. När det gäller tilläggsbeloppet gäller vissa särskilda regler. Det krävs exempelvis att insättningen ska ha gjorts inom de senaste 12 månaderna och en insättare som vill ansöka om tilläggsbelopp måste själv skicka in en ansökan till Riksgälden och visa att insättningarna avser medel som kan ge rätt till tilläggsbelopp. En sådan ansökan kan skickas in till Riksgälden först efter att ett ersättningsfall har inträffat.

Var hittar jag mer information?

Du kan hitta mer information på Riksgäldens webbplats insattningsgarantin.se. Du kan också kontakta Riksgälden på telefon 08-613 52 00 eller via e-post på adressen .