Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Sponsring

Från plugg till jobb – tänk på det här

"Sjung om studentens lyckliga da’r"! Många som slutar plugga ser fram emot att tjäna pengar och bli mer självständiga. Vi tipsar på vad du behöver tänka på så att dina dagar blir som i sången, lyckliga.

Students studying at a desk in classroom

Tips till dig som går från plugg till jobb

  • Gör en budget!

    Med en budget får du koll på din privatekonomi. Första steget är att skriva upp alla inkomster och utgifter du har varje månad. På så vis kan du se vad du har att röra dig med och laborera med posterna tills du ser att du får en fungerande vardag.

    Om du tycker att det är svårt att beräkna hur mycket du gör av med – spara alla kvitton under en månad eller två så ser du vart pengarna tar vägen. Förutom att det blir lättare att räkna plus mot minus kan du spara mycket pengar genom att ha koll på och dra ner på småutgifter som i efterhand kanske kändes onödiga. I många fall kan det bli tusenlappar varje år!

  • Skaffa en bra försäkring

    Flyttar du till ett eget boende är det, förutom att ha koll på dina inkomster och utgifter, även viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. En hemförsäkring är nödvändig, men det finns också andra försäkringar som kan vara bra att ha. Hör med din bank eller ditt försäkringsbolag så hjälper de dig. Kom också ihåg att du kan tjäna på att samla sina försäkringar på ett och samma ställe.

  • Gå med i a-kassan när du börjar arbeta

    När du börjar arbeta är det viktigt att gå med i en a-kassa. Det är en slags försäkring som innebär att du har rätt till ersättning om du skulle bli arbetslös*. Utan a-kassa kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop som arbetslös.

    Medlemskap i a-kassa är inte detsamma som medlemskap i ett fackförbund. Vill du vara med i ett fackförbund så ingår medlemskap i a-kassa, men det går också att gå med enbart i en a-kassa.

  • Spara lite pengar varje månad

    När du börjar arbeta och får egen inkomst är det bra att komma igång med ett sparande. Om du ordnar med en automatisk överföring från lönekontot varje månad dras pengarna direkt när lönen kommer in och det är större chans att du lär dig att leva utan dem.

    Du kan dela in ditt sparande i tre delar: 

    1. En sparbuffert är pengar man kan ta av om något oförutsett händer. Två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke, och bufferten bör placeras där man snabbt kan komma åt den, till exempel på ett sparkonto.

    2. Pensionssparande är precis vad det låter som: sparande som du använder när du går i pension. Börjar du tidigt behöver du inte sätta av så mycket pengar varje månad. 

    3. Annat sparande är ett lite mer långsiktigt sparande med pengar du kan låta ligga i 5 år eller mer. Ett sådant sparande kan du placera där det ger avkastning, till exempel i fonder. Bor du kvar hemma några år när du börjat jobba kan du kanske spara ihop till en kontantinsats för en lägenhet?

Spara och placera

Att spara pengar är grunden för att kunna göra roliga saker - nu och i framtiden. Ta del av våra tips om hur du kan placera.

Försäkring ger trygghet om något skulle hända

Med en försäkring ökar du tryggheten för dig. Hos oss kan du försäkra dig själv, hemmet och olika fordon. Du betalar en viss summa regelbundet så att du kan känna dig trygg om något skulle hända.

* För att ha rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen måste man vara arbetssökande och uppfylla vissa krav kring medlemstid och arbetstid. Hör med din a-kassa vad som gäller.

Andra läste också

  • Vad är en försäkring?

    Vad är försäkring, hur funkar de och vilka behöver du ha? Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll förklarar allt du behöver veta om försäkringar.

    Allt du behöver veta om försäkringar
  • Konsten att leva på en liten budget

    För mycket månad kvar i slutet av lönen? Här är våra 20 bästa tips på hur du lever sparsamt – utan att det blir torftigt.

    Tips för dig som vill spara in på utgifterna
  • Hur mår din ekonomi?

    God finansiell hälsa handlar om kunskap och förmåga att hantera sin privatekonomi. När du har koll på din ekonomi och vet hur du kan påverka den, kan du också ta kontroll och öka din ekonomiska trygghet och frihet. 

    Öka din finansiella hälsa