Meny
Våra tjänster
Ung & Student

Växla lön mot pensionsparande

Att löneväxla är ett sätt att få en högre pension genom att avstå en del av lönen nu. Löneväxlingen görs på bruttolönen och innebär att man avstår lön nu för att i stället ta ut när man gått i pension. Det beskattas vid uttag. Men sparmetoden passar inte alla. Här berättar vi om vem som kan tjäna på att löneväxla och hur det fungerar.

Mid adult men laughing while walking with bicycles.

Hur funkar det med bruttolöneavdrag/löneväxling?

Löneväxling innebär att du som anställd avstår en del av lönen i dag, för att i stället få ut den som pension senare. Arbetsgivaren gör ett avdrag från din bruttolön - ett bruttolöneavdrag - det vill säga från din lön innan skatt. Sedan sätts motsvarande belopp in till på en tjänstepensionsförsäkring.

Skatt på pensionen

Löneväxlingen görs på obeskattade pengar, alltså din bruttolön, och beskattas i stället när du tar ut dem som pensionär. Det dras alltså skatt på pensionen. Då är sannolikt din totala inkomst lägre, och så även marginalskatten.

– Löneväxling är ett smart sparande till pension för de med högre lön. Eftersom man löneväxlar lön före skatt innebär det att man sparar ett större belopp än man kanske hade kunnat göra om man hade sparat efter skatt, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Men löneväxling passar inte alla. Löneväxling innebär att din lön blir lägre, och om du löneväxlar så att du hamnar på en lön under 51 245 kronor* före skatt per månad får du inte maximal avsättning till den allmänna pensionen, det vill säga den delen av din pension som kommer från staten. Även föräldrapenning och sjukpenning kan påverkas negativt.*

Hamnar du däremot på en lön på minst 51 245 kronor före skatt efter löneväxlingen, är det ofta ett fördelaktigt sparande.

– För arbetsgivaren innebär löneväxling lägre löneskatt, och den skillnaden bör läggas till det belopp som löneväxlas. På så sätt tjänar du som anställd ytterligare på löneväxlingen, tipsar Madelén.

Bara växla lön eller även spara på annat sätt?

Tänk på att pengarna som du löneväxlar till pensionen är märkta till just detta, och du kommer inte åt dem förrän när du kan ta ut din övriga tjänstepension.

– Om du föredrar att ha ditt pensionssparande låst är löneväxling bra. Men vill du kunna komma åt delar av ditt sparande innan pensioneringen ska du inte lägga in allt i löneväxling. Då kan du i stället spara själv och löneväxla som ett extra komplement, avslutar Madelén.

* Gäller från 2024
Inkomsttaket för föräldrapenning och sjukpenning ligger dock lägre.

Mer om löneväxling

Läs mer om hur löneväxling fungerar och om fördelarna för dig som vill göra det som ett pensionssparande.

Samla din pension

Det finns många fördelar med att samla din pension hos oss. Vi hjälper dig att flytta både din tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

Börja pensionsspara

Låt oss hjälpa dig att komma igång med pensionssparandet till din framtida pension!

Tips – så kan du påverka din pension

  • Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.

  • Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.

  • Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.

  • Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 66 år, det kan påverka din pension avsevärt.

  • Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
     

  • Varje år skickas din pensionsprognos ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.

Andra läste också

  • Det är aldrig för sent att börja pensionsspara

    Att det är bra att börja pensionsspara i tidig ålder vet man ju – men finns det någon tidpunkt då man verkligen måste ha kommit igång och annars är det försent? Vi låter vår privatekonom Arturo Arques ge sina bästa tips till alla som är i mitten av livet och inte kommit igång med ett sparande till pensionen.

    Det är aldrig för sent att börja pensionsspara
  • Pensionskoll för dig som flyttat till Sverige

    Att sätta sig in hur pensionssystemet fungerar är en god idé – inte minst för den som bosatt sig i Sverige som vuxen. De val du gör i dag kan spela stor roll för din ekonomi som pensionär.

    Pensionskoll för dig som flyttat till Sverige