Hoppa till huvudinnehåll

Amortering och amorteringskrav

Kvinna med gulrutig skjorta står i en trädgård bredvid ett gult hus

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån. Ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. Här finns mer information om amortering och vad amorteringskravet innebär.

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?

Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst enligt Finansinspektionens amorteringskrav. 

  • Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Bolån över 50 procent upp till 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.
  • Om ditt bolån är 50 procent eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering enligt Finansinspektionen.

Vill du ha hjälp med din amortering?

Vill du göra en extra amortering, betala av ditt bolån eller ändra din amorteringsplan? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Amorteringsfrihet - så funkar det

Amorteringsfrihet betyder att du under en begränsad period inte behöver amortera på ett eller flera av dina lån. Vi kan i undantagsfall bevilja amorteringsfrihet under en begränsad period om din ekonomi väsentligt försämrats. Undantagen är inte generella utan prövas från fall till fall.

Om du hamnar i en ekonomisk svår situation är det viktigt att du kontaktar oss och ansöker så tidigt som möjligt. Ansök om tillfällig amorteringsbefrielse

Har du inte internetbank?

Har du inte internetbank kan du istället ringa oss på 0771-22 11 22 eller besöka ett av våra kontor så ser vi över din situation.

 

 

 

Ansök om tillfällig amorteringsbefrielse

Om du har fått ökade kostnader eller minskad inkomst som gör det svårt för dig att betala dina lån kan du ansöka om tillfällig amorteringsbefrielse.

Frågor och svar om amortering

Räkna på bolån

Skaffa lånelöfte

Höja ditt bolån